info@trimsalonrianne.nl - 06-52011234

Wat is Trimmen?

Trimmen is een verzamelnaam voor de vachtverzorging van uw hond. Er zijn verschillende soorten vachten, en iedere hond heeft zijn eigen behandeling nodig.
In eerste instantie betekent het dat de dode en oude haren verwijderd worden, of een te overvloedige haargroei inkorten.

 

Behandelingen in de trimsalon:

 • Nagels knippen
 • Oren schoonmaken
 • Anaalklieren leegdrukken
 • Wassen
 • Knippen, scheren, effileren en uitdunnen
 • Plukken en strippen
 • Ontwollen
 • Vlooien en teken
   

Nagels Knippen.

Bij de regelmatige verzorging van de hond, hoort ook het knippen van de nagels. Gewoonlijk slijten de nagels vanzelf af, als de hond voldoende op de stenen loopt.
De nagels aan de voorpoten slijten minder snel, dan de nagels aan de achterpoten. 
Aan de voorpoten zitten ook de zogenoemde "hubertusklauwen". Dit is het eerste nageltje aan de poot. 
Deze nagel raakt de grond niet, en dient dus in de gaten te worden gehouden.
Sommige hondenrassen hebben deze hubertusklauwtjes ook aan hun achterpoten.
Als de hond zelf de nagels niet genoeg afslijt, en dit zie je vooral bij kleinere honden, horen deze geknipt te worden.
Als ze niet geknipt worden, kunnen ze breken, inscheuren of zelfs omkrullen en terug in het vlees groeien.
Indien het knippen van de nagels nodig is, word dit tijdens de trimbeurt gedaan.


Oren schoonmaken.

 

Bij elke behandeling worden ook de oren gereinigd met speciale oorreiniger dat de oren reinigt, ontstekingen en irritaties voorkomt.
Bij veel hondenrassen groeit er ook haar in de gehoorgang. Dit kan ervoor zorgen dat het oor te weinig lucht krijgt, en gaat ontsteken.
Bij de trimbeurt worden standaard de oren leeg geplukt zodat het oor weer lucht krijgt.Anaalklieren leegdrukken.


Honden willen nog wel eens last hebben van hun anaalklieren. Dit zijn 2 "zakjes" die aan beide zijden van de anus liggen. In deze kliertjes wordt een vloeistof geproduceerd dat de hond gebruikt bij het afbakenen van zijn territorium.
Honden kunnen deze anaalzakjes ook legen wanneer ze heel angstig zijn of in een ernstige stresssituatie.
Gewoonlijk worden de anaalzakjes automatisch geleegd bij iedere ontlasting.
Maar soms gebeurt dit ook niet. Hierdoor gaan de zakjes verstopt zitten, en krijgt de hond hier last van.

Symptomen van verstopte anaalklieren :

 • Overmatig likken en/of bijten rond de staart/anus.
 • Hierdoor kunnen rode of kapotte plekken ontstaan rond de staart en/of anus.
 • Nog een belangrijk symptoom is sleetje rijden. De hond gaat dan met zijn anus op de grond zitten, en sleept zich via de voorpoten voort.

Mocht uw hond een probleem hebben met zijn/haar anaalklieren, dan worden deze bij de behandeling geleegd.
Dit word echter alleen gedaan als de hond er echt last van heeft. Als je ze gaat legen terwijl ze niet verstopt zitten, kun je juist een probleem laten ontstaan.Wassen.


Er wordt vaak gezegd dat je een hond niet te vaak mag wassen. Maar zodra je een hond hebt die graag eens door de ganzenpoep rolt, of innige relaties begint met dode konijnen etc. dan wil je je hond toch graag een bad geven. Voor langharige honden, en dan met name honden die licht van kleur zijn, is het noodzakelijk om de hond regelmatig te wassen, om de vacht mooi en gezond te houden.

In principe kan je je hond zo vaak wassen als je maar wilt, als je een goede shampoo gebruikt.
Dit betekent dat je een speciale hondenshampoo nodig hebt die de natuurlijke vetlaag van de huid niet aantast.

In de trimsalon is het gewenst om de hond ook te laten wassen, omdat aan een vuile vacht niet prettig gewerkt word.


Knippen, scheren, effileren en uitdunnen.


Deze 4 bovengenoemde handelingen worden gebruikt om de vacht korter te maken of uit te dunnen.

Als een hond geknipt wordt, wordt dit met een scherpe schaar gedaan. Denk bijvoorbeeld aan poedels.
De vacht wordt er niet helemaal afgehaald, maar er wordt een bepaald model in geknipt.

Als een hond geschoren wordt, wordt alle vacht eraf gehaald. Dit kan zijn omdat de hond veel klitten heeft, of het de wens van de eigenaar is. Vaak als een hond geschoren wordt, wordt alleen het lijf geschoren, en de kop, poten en staart geknipt.

Als een hond geëfileerd word, word hij net als bij gewoon knippen ingekort en gefatsoeneerd. Dit gebeurt niet met een scherpe schaar, maar met een zogenaamde "uitdunschaar".

Als een hond uitgedund dient te worden, dan word de vacht minder 'dik' gemaakt. Bijvoorbeeld bij honden met een heel dikke vacht. Dan wordt de vacht uitgedund, en is zo veel makkelijker bij te houden. Ook wordt het nog wel eens gebruikt bij bijvoorbeeld Golden Retrievers, om de overgangen mooier te laten lopen.

 
Plukken en strippen.


Een hond met een ruwharige vacht wordt geplukt. Dit gebeurt meestal 4 keer per jaar. Als een hond een plukvacht heeft, heeft deze 2 soorten haar. De ondervacht en de dekvacht. Deze dekvacht pluk je er dan af.
Wel dient de hond goed plukrijp te zijn, omdat het anders pijn kan doen. Als de hond plukrijp is, betekent dit dat de haren los in de haarzakjes gaan zitten, en dus makkelijk los laten. Dit is meestal na 6-8 maanden.

Als een hond een stripvacht heeft, word hij over het algemeen 1x per 3-4 maanden gestript. Dit betekent dat de hond 3 soorten haar heeft, de zogenoemde ondervacht, en 2 dekvachten met 2 verschillende lengtes.  Hierbij word het buitenste haar eraf geplukt.

Het is heel belangrijk dat er niet in een pluk of stripvacht geknipt of geschoren word. Als dit wel gebeurd, verandert het harde haar in zachte wollige haren, en wordt de vacht dikker, en kan niet meer geplukt worden.
 

Ontwollen. (Was en blaasmethode.)


Honden met een dubbele vacht, zoals de Berner Sennen, New Foundlander, Golden Retriever etc,
worden ontwold.

Deze honden komen 2 keer per jaar in de rui, in het voor en najaar. De ondervacht laat dan los, het is dan net of de hond een jas uittrekt. Honden met zo'n vacht kunnen teveel onderwol krijgen, wat vast blijft zitten en uiteindelijk gaat vervilten met huidirritaties en oververhitting in de zomer tot gevolg. 

In de trimsalon worden deze honden met speciale shampoos gewassen en daarna geblazen, zodat het losse wol verwijderd word. Zo zit je niet teveel aan de vacht en kunnen er geen haren beschadigen waardoor de vacht kwaliteit achteruit gaat.

 

Vlooien en teken.


Vooral in de zomer, een veelvoorkomend probleem bij honden. Het is niet alleen een vies en irritant jeukend beestje maar een vlo kan ook verschillende ziektes bij zich dragen zoals lintwormen en bacteriën. Ook kan een vlo zorgen voor een vlooienallergie of zelfs bloedarmoede.

Om de vlo te kunnen bestrijden, is het handig om wat van de verschillende stadia te weten.

 • Volwassen vlo

Volwassen vlooien worden niet zo oud, met 9 weken is de vlo meestal dood. Maar aangezien de vrouwtjes dagelijks eitjes leggen, zorgen ze uitbundig voor nageslacht.  

 • Het eitje

Het vlooienvrouwtje is na het opnemen van een bloedmaaltijd in staat om 20-50 eitjes te leggen. De eitjes zijn glad en hebben geen houvast aan de vacht waardoor ze op de grond vallen. (vooral op favoriete ligplaatsen) In gunstige omstandigheden, o.a. hoge relatieve luchtvochtigheid en warmte, komt het eitje na 1 tot 6 en soms na 20 dagen uit.

 • De larf

De larf is pootloos en blind maar voorzien van een grote bek met onverzadigbare honger. Zijn dieet bestaat uit vlooienpoep en huisstof waarin organisch afvalmateriaal te vinden is. De larf zoekt donkere, beschutte plaatsen op en kruipt weg in de naden van houten vloeren, meubel- en wandbekleding en tapijt.

Afhankelijk van de omstandigheden (voedsel, warmte en vocht) is de larf in ongeveer een week tot 200 dagen enkele malen verveld en ongeveer 5 mm groot geworden waarna hij zich tot pop ontwikkelt door zichzelf te omhullen met een cocon die hij zelf maakt.

 • De pop

De cocon is plakkerig waardoor vuil en stof eraan hechten (camouflage) en de stofzuiger er geen vat op heeft. Zijn de omstandigheden optimaal dan ontwikkelt de pop zich in 8-10 dagen tot volwassen vlo. In mindere tijden kan de pop wel 6 tot 12 maanden de tijd nodig hebben om een volwassen vlo te worden.

 • Jonge Vlo

Zodra de vlo klaar is met groeien in zijn popcocon wacht hij tot trillingen, warmte en licht aangeven dat hij kan ontwaken. De eerste de beste voorbij wandelende hond, kat of mens wordt besprongen. Het eten kan beginnen!

De gehele cyclus duurt meestal rond de 4 weken. Toch kan er een cyclus optreden die wel 2 jaar duurt als de ontwikkelingsomstandigheden niet optimaal zijn. Slechts 5% van de cyclus leeft als volwassen vlo op de gastheer. De overige 95% leeft in en om de omgeving van de gastheer, zoals de hondenmand.

 

Als uw dier tijdens eentrimbeurt vlooien heeft was ik uw hond altijd met een vlooienshampoo. De vlooien op het dier zijn dan gedood.

Dat is enkel nog maar het begin. De rest moet u thuis doen. Een paar weken lang de omgeving en eventuele andere dieren bij uw thuis behandelen is dan een noodzaak. Dit moet u doen omdat anders de eitjes uitkomen en deze zich weer gaan voortplanten. Dus zowel de eitjes, larve, poppen en de volwassen vlooien moeten gedood worden.
Er zijn in de dierenspeciaalzaak speciale omgevingsprays te koop.

 

Teken

De levenscyclus van een teek begint als een larve en, via diverse tussenstadia, eindigt na 2-3 jaar als een volwassen teek. Teken zijn actief in de periode maart tot oktober. Met name bij vochtig weer zijn ze het meest actief, ‘s winters verkeren ze in een rustperiode.
Teken leven voornamelijk in struikgewas en bossen. Controleer daarom altijd uzelf en de hond op teken na een wandeling in deze gebieden. Wanneer u een teek gevonden heeft, trekt u deze er met een tekentang uit.
Teken zuigen bloed bij de hond en kunnen zo ontstekingen en/of abcessen veroorzaken
Teken kunnen ook een aantal gevaarlijke ziektes overbrengen.
De meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme.                                                         
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die door de teek wordt overgebracht. De verschijnselen van deze ziekte zijn koorts, gebrek aan eetlust en lustloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan, en in latere stadia kunnen zelfs de organen beschadigd raken. Gelukkig zijn niet alle teken besmet,  30% van alle teken dragen een ziekte-verwekkende kiem met zich mee.

Het verwijderen.

Het verwijderen van een teek gaat eigenlijk best gemakkelijk. De kop zit in de huid en die zie je niet. Het lijf steekt er buiten en die moet je dan vastpakken met je tekentang. Met een draaiende beweging krijg je de teek los, en dan niet alleen het lijf, maar ook de kop moet er bij zitten. In mijn trimsalon verkoop ik ook tekentangetjes. U kunt uitleg krijgen over de werking hiervan. Wat je in ieder geval nooit moet doen is de teek verdoven met alcohol of een sigaret, de teek schrikt hiervan en spuit de inhoud van zijn maag dan in de huid van de hond. De kans op een ziekte is dan veel groter.

 

 

Top